- Skidkit från Thule
- Montage av skidor på Thule Chariot cykelvagn/multisportvagn
- Känslan vid åkning med skidor monterade på vagnen
- Är skidkitet värt priset?
- Var kan jag köpa skidor till Thule Chariot?
Skidkit från Thule
Jag har tidigare skrivit om att vi har ett par vagnar från Thule. Dels har vi joggingvagnen Thule Urban Glide 2 – för joggingturer eller promenader där vi inte behöver gå in i någon butik eller liknande under rundan – dels har vi cykelvagnen/multisportvagnen Thule Chariot.
Vår Thule Chariot köpte vi först och främst för att ha som cykelvagn men efter att ha använt vagnen ett tag har vi upptäckt hur praktisk den är även vid andra tillfällen. Då vår Chariot är en dubbelvagn går den fint att använda när två barn inte orkar gå eller cykla längre. Och tack vare dess rymlighet fungerar den fint när det krävs lite leksaker för att göra turen uthärdlig för vagnens passagerare. Vid några tillfällen har jag använt vår Thure Chariot som springvagn. Det fungerar fint men blir, på grund av dess tyngd, lite mer motstånd i löpspåret än med Urban Glide-vagnen.
För några veckor sedan beställde vi Thules skidkit till Chariot-vagnen och fick möjlighet att prova vagnen i skidspåret för första gången strax innan jul. Jag har därför skrivit en liten genomgång av skidkitet och hur jag upplevde det.
Montage av skidor på Thule Chariot cykelvagn/multisportvagn
Montaget av själva skidorna var inte krångligare än att demontera eller montera hjulen på vagnen. Samtliga hjul demonteras och skidorna klickas i där de stora hjulen sitter i vanliga fall. Den här processen är väldigt smidig tack vare de stora och lättillgängliga spärrarna/knapparna som lösgör hjulen.
Det lilla debacle som vi upplevde under montaget var att koppla ihop och justera skaklarna i draganordningen. I ärlighetens namn gjorde vi det inte under direkt optimala förhållanden då vi försökte göra det ”on the fly” i skidspåret, med ett sovande barn i vagnen och i samband med byte av draghäst. Problemet som vi hade bestod framförallt i att det var svårt att se och pricka hålen när vi skulle justera längden på skaklarna samtidigt som vi inte ville tippa pulkan/vagnen med sovande barn i. Till saken hör också att vi valde en mindre upplyst plats att göra det här på.
Med lite planering och mer rutin tror jag inte att montage, justering eller byte av draghäst kommer vara ett problem över huvud taget.
Känslan vid åkning med skidor monterade på vagnen
Då det var den första turen på längdskidor för säsongen så var det ovant att bara åka på egen hand. Med skidvagnen kändes det än mer ovant men efter ett par varv i den lilla slinga som fanns så började det kännas bättre. Flåset fanns inte där men att dra vagnen efter sig var absolut hanterbart. Det jag upplevde som absolut jobbigast med vagnen var de uppförsbackar som krävde saxning. Då det var hårt underlag fick jag ta ganska mycket hjälp av stavarna för att vara säker på att inte bara stå och slira.
Då vårt första test med skidkitet på Chariot-vagnen blev något av en spontanare hann vi inte valla skidorna. Det ska vi givetvis försöka komma ihåg att göra till nästa gång för att få ännu mer gratisglid på platten och i utförslöporna. Som det var nu gled det på helt ok men jag kan tänka mig att lite valla skulle göra underverk.
Är skidkitet värt priset?
Vi köpte vårt kit för drygt 4 000 kr, vilket kan kännas ganska dyrt om det bara kommer att användas ett par gånger innan barnet blir för gammalt för att vilja sitta i en vagn/pulka. Vår ambition är dock att få användning för skidkitet betydligt mer än så då vi tänkt använda vår Thule Chariot både som pulka för träning i spåren här hemma och för de turer vi kommer att göra i vinter i de svenska fjällen.
Alternativet till att ha en pulka med skidor (som faktiskt glider i spåret) är att ha en fjällpulka, eller att turas om och stanna hemma med barnen. Fjällpulka har vi använt ett par gånger tidigare och även om det fungerar så är det inte direkt någon fröjd att ta sig fram med den. Skillnaden mot Thulen i tyngd och glid är som natt och dag. Vi tycker helt klart att fördelarna överväger nackdelarna och att de 4 000 kronorna som skidkitet kostade kommer vara värt det då vi kan utföra fler utomhusaktiviteter, slippa tunga fjällpulkor och dela fler upplevelser tillsammans.
Så till dig som tycker att det är roligare att syssla med utomhusaktiviteter tillsammans med ditt/dina barn än utan: ja det är värt det. Utan vidare belägg tror jag också att det kommer att gå ganska lätt att sälja skidkitet till ett hyggligt pris när vi tröttnat på det, och på så sätt få tillbaka lite av pengarna som det kostade.
Var kan jag köpa skidor till Thule Chariot?
Vi hade lite problem att hitta bra priser på Thules skidkit och det slutade med att vi köpte det från en finsk sida. Det skulle vi inte ha gjort då paketet bara innehöll själva skidorna och inte skaklarna och selen. Det slutade med att vi returnerade hela paketet till Finland och beställde ett nytt paket från Babyland i stället.
Jag har också sett att Babyshop har haft skidkitet i sin butik men att det just nu är slut på lager hos dem. Det kan ändå vara värt en titt, ifall de har fått in produkten igen sedan jag skrev den här artikeln.
Direktlänkar till produkten hos de båda webbutikerna hittar ni här nedanför.
Då vi inte hade mobiltelefonerna med oss på vår testrunda är alla bilder i artikeln tagna från Thules hemsida.