Hur får jag mitt barn blöjfritt?

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland och Babybjörn.se.

Man kan säkert upplevas som en pretentiös förälder när man gärna vill att sitt barn är blöjfritt tidigt. Det är givetvis individuellt hur lätt eller svårt det är men om sanningen ska fram så är det oerhört skönt när ens barn slutar med blöjor och det vet alla som har varit där. Absolut så krävs en hel del rutiner och hårt arbete men när det väl fungerar så känns det som att barnet har vuxit en hel del och gått in i en helt ny fas i livet. Vi har inlett potträning ungefär vid 6 månaders ålder (då enbart när bebisen behövt bajsa) och slutat helt med blöja dagtid när barnet blivit ca 1,5 år.

Bästa tipsen för att få ditt barn blöjfritt

  • Ansiktsuttryck – så fort ditt barn börjar med vanliga föda (oftast kring 6 månaders ålder) blir avföringen mer illaluktande och hårdare i sin konsistens. Detta brukar resultera i att du som förälder ganska snabbt kan se på barnets ansiktsuttryck att barnet behöver göra nummer två eftersom hen tar i lite mer än vanligt. Ta då barnet till en potta och försök få barnet att fortsätta klämma.
  • Börja tidigt – att börja i god tid innan barnet har blivit alltför medvetet om vad som faktiskt händer nere i blöjan. Det upplever jag betydligt bättre än att låta barnet vänja sig vid att när man behöver ”gå” så ska man ”gå” i blöjan.
  • Köp underkläder – låt ditt barn gå i trosor eller kalsonger när ni är hemma. Det är inte särskilt behagligt att kissa i tyg som sitter tätt intill kroppen och barnet känner förhoppningsvis att det är skönare att göra sina behov på pottan/toaletten.
  • Köp en bekväm ergonomisk potta alternativt sittring till toaletten. Det är viktigt att barnet sitter bekvämt och känner sig tryggt.

Babybjörn – pottstol hos Babyland

  • Pressa inte barnet till att sitta länge på pottan eller toaletten, försök istället att avleda eller leka under toalettbesöket så kan man få en längre sittning.
  • Undvik negativitet – låt aldrig ditt barn känna att det misslyckats om det inte kommer något. Försök att inte heller komma med något negativt om olyckan är framme utan var positiv och peppande.

Det kommer tyvärr att bli lite extra tvätt under denna period men när du väl har ett blöjfritt barn är det helt klart värt.

Relaterade inlägg