Amning
När vi fick reda på att vi väntade barn hade varken jag eller min fru en tanke på att amningen kunde vara en stor grej. Det här är min och framförallt min frus amningsupplevelse av våra barn.
Det var mycket information från MVC som blivande förstagångsföräldrar. Vi fick information om graviditetens alla faser, barnets utveckling i magen, förlossningen och vikten av ”hud mot hud”. Ingen sa något om vilka problem som kan uppstå vid amning, så här kommer nu lite tips till er som väntar ert första barn och har som vision att amma.
- Medela – Bröstvårtsskydd (Apohem.se)
- Natusan – Amningskupor (Apohem.se)
- Carefix – Amnings-bh (Apoteket.se)
Skavsår av att amma
En nyfödd bebis vill snutta mest hela tiden. Se till att mamman håller barnet i rätt position så att barnets tag om bröstet blir optimalt. Det är säkert olika men min fru fick väldigt smärtsamma skavsår på bröstvårtorna. Hon fick ett skavsår som blev infekterat på ena bröstvårtan och det var inte lätt att få det att läka. Det fick lufttorka, det skulle smörjas och skavandet var inte någon rolig upplevelse eftersom att ammandet givetvis behövde fortgå.
Lösningen på skavsårsproblemen
Något som till sist hjälpte henne var att avsluta varje amning med att låta en droppe bröstmjölk få torka på bröstvårtorna. När hon inte kunde springa runt med bar överkropp skvättandes i hela huset, använde hon sig av bröstvårtsskydd från Medela (Apohem).
Vi testade amningsnappar, salvor med mera, men det var dessa som fungerade absolut bäst. När det gäller amningspositioner så rådfråga barnmorskorna snabbt om du håller din bebis rätt och att hen har ett bra tag om bröstet.
Mjölkstockning
När mjölken rinner till fick min fru rejält spända bröst och feber. Ha febernedsättande nära till hands och amningsinlägg för att stoppa mjölkläcka. Vi använde oss av Natusans som går att köpa hos Apohem.
40 graders feber
Hon drabbades av mjölkstockning flera gånger de första månaderna och blev jättesjuk med kraftig smärta i brösten och närmare 40 graders feber. Detta kan man få av olika anledningar, bl.a. tryck mot bröstet under amning (t.ex. hårt sittande bh), kyla, vind, dåligt tag från bebis och dålig amningspositon.
Läs mer om mjölkstockning på 1177.
Amnings-bh
Se även till att ha en bra amnings-bh. Dagtid så kanske man vill ha nån som ser bra ut men nattetid så rekommenderar jag en som inte har några spännen eller spets. Det kan man till exempel köpa på Apoteket.
Ge det lite tid
Om du vill amma och det inte fungerar som du vill så ge det lite tid. För min fru tog det över 2 månader med helamning innan hon tyckte det kändes riktigt bra. Men om det tar för mycket på mammans krafter så ska man inte se ersättning som ett misslyckande. Ibland fungerar det bara inte och då är det toppen att det finns hjälpmedel. Ni kan läsa mer om just bröstmjölksersättning på 1177.se