Vatten till spädbarn

När får man ge sin bebis vatten?

Med ett 4-månaders spädbarn i hemmet som har börjat med smaksensationer (pyttesmå portioner med mat) så började jag fundera på när man kan börja ge sitt barn vatten. Efter en del letande på webben så konstaterade jag att det råder delade meningar om saken. På olika familjeforum säger folk allt från att det är ”helt okej att ge lite vatten på tesked från tre månaders ålder” till att ”man bör vänta så länge amningen fortfarande är den huvudsakliga födan”. I det sistnämnda påståendet så verkar det finnas en hel del sanning då bröstmjölk till 80% består av vatten.

WHO (Världshälsoorganisationen)

I ett Q&A-forum på WHOs hemsida så hittade jag ett svar där organisationen rekommenderar att vänta med att ge barn vatten tills att de har blivit minst sex månader gamla. Anledningarna som anges är att barnet kan få diarré och att barnet blir mätt på vattnet och således ointresserad av bröstmjölken med undernäring som eventuell följdeffekt. Den sista anledningen som de tar upp är att man inte vet med säkerhet hur rent vattnet är eller vad det innehåller för eventuella tillsatser.

Med denna vetskap så kommer åtminstone vi att vänta till minst sex månader innan vi ger vatten till vårt spädbarn.

Vattenkvalité

  • Egen brunn, se till att prover har tagits och det har godkänts.
  • Undvik mineralvatten till små barn då de kan innehålla höga halter av till exempel flourid och mangan. Köp istället ”källvatten” eller ”bordsvatten”.

Källor

Relaterade inlägg