Smaknappen – en av alla smarta saker för småbarn
Efter att jag skrev ett inlägg om den första maten har jag fått flera frågor från andra föräldrar om vad man kan ha för innehåll i smaknappar och vad vi testade när våra barn var i den åldern. Därför tänkte jag komma med några tips om vad man kan ha i dem. För er som inte redan vet det är en smaknapp en napp som man fyller med något ätbart och som barnet sen kan snutta på. Det verkar också som att kärt barn har många namn. Jag har nämligen sett dem kallas för matnappar, smaknappar och smaktestare för barn.
Våga låta barnen smaka
Generellt tror jag att framförallt förstagångsföräldrar kan vara lite väl ängsliga för vad de låter sina barn smaka på. Detta gällde även oss när vi var nyblivna föräldrar. Nu när vi är inne på vårt andra barn brukar jag mer än förut tänka på att människan har klarat sig hyfsat bra genom alla tider – trots att man inte har haft alla dessa råd som vi numera kan komma åt tack vare internet. Vad jag vill ha sagt med det här är att, så länge det inte är skadligt för barnen, låt dem smaka.
Ett par saker att tänka på just när det kommer till vad som kan vara skadligt för barnen är att hålla nere på saltet så länge barnen är under ett år och att följa Livsmedelsverkets rekommendationer.
Uppdatering Livsmedelsverket har uppdaterat sina rekommendationer för vad man kan ge de minsta barnen. Jag har skrivit en kortare sammanfattning om de uppdaterade rekommendationerna i ett inlägg som ni hittar här.
Tips på innehåll i smaknappar
- Banan
- Jordgubbe
- Kokt potatis och sötpotatis
- Bröd doppat i vatten
- Finriven morot
- Frysta bär (bra vid tandsprickning)
- Melon
- Päron
- Leverpastej
- Tjockare puréer
Egentligen fungerar det mesta att ha som innehåll i smaknappar. Det handlar framförallt om att innehållet vara tillräckligt mjukt för att kunna slinka ut ur de små hålen i nappen. När det kommer till puréer så gäller det dock att de inte är allt för lösa, för då rinner de rakt igenom nappen på en gång. Förutom hemgjorda puréer går det utmärkt att ta innehållet ur en klämmis och fylla smaknappen med, mest för att barnet ska få prova att äta själv.
Bästa smaknappen
Då vi bara provat ett par olika modeller av smaknappar så tycker jag att det är ganska svårt att utse någon smaknapp till ”världens bästa”. Utav de två vi provade var det hur som helst smaknappen från Kidsme som vi tyckte var bäst. Båda napparna hade exakt samma funktion men Kidsme Food Feeder hade lite bättre kvalitetskänsla och det är därför den jag skulle rekommendera er att köpa.
Klämmisar
Skillnaden mellan smaknappar och klämmispåsar är framförallt att de senare kräver lite mer assistans till mindre barn. Det går som sagt bra att använda sig av innehållet i klämmispåsarna för att även låta de allra minsta barnen få smaka sig fram på egen hand.
Klämmispåsar finns, som de flesta föräldrar så klart vet, i så gott som alla matbutiker idag. Ett tips är dock att göra egna klämmisar genom att använda sig av återanvändbara klämmispåsar. Precis som med smaknapparna går de att fylla med det mesta så länge det har rätt konsistens. Gör man många på en gång så kan man frysa in dem och ha ett lager i frysen, så att det alltid finns klämmisar redo när det behövs.