Den första maten

Matintroduktion för 6-månaders bebisar

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Adlibris, Babyland, Bamba och Fyndiq.

När våra barn var cirka 6 månader gamla började vi ge dem små smakportioner med mat. I samma veva fick jag upp ögonen för hur många bra hjälpmedel/produkter som finns för att både underlätta själva ätandet för barnet och för oss, som matlagande föräldrar. Här kommer några handfasta och bra matrelaterade tips!

Initialt får ju barnet enbart mat i puréform eftersom de flesta 6-månaders bebisarna saknar tänder. Det är väldigt enkelt att laga egna puréer. Vi kokade exempelvis sötpotatis, morot och palsternacka, mixade samman allt, hällde i ett par teskedar rapsolja och eventuellt en skvätt bröstmjölk om det fanns att tillgå. När vi väl lagade mat blev det relativt stora mängder (barnet äter ju kanske bara 1-2 tsk första veckorna) och då fann jag nedanstående förvaringsburkar. Väldigt bra för att kunna frysa in i små portioner för att sen endast behöva tina en liten portion när lillen blev sugen.

Några matrelaterade produkter

Tommee Tippee PopUp Freezer Pots

Tommee Tippee PopUp Freezer Pots är perfekt att använda till att frysa in ditt barns första portioner. Produkten tål såklart diskmaskin och mikro.

Läs mer om freezer pots hos Bamba

Frukt-/matnapp

Fruktnapp, matnapp eller smaknapp – kärt barn har många namn. Hur som helst så är det en väldigt bra pryl som fungerar som en smaktestare. Det är en plastnapp med hål i som du kan fylla med egentligen vad som helst. Bebisen håller sedan i handtagen och kan på egen hand mumsa på samma mat som vi vuxna äter utan att få sig för stor bitar. Allt som kläms ut blir i puréform eller vätska.

Jag har även skrivit ett inlägg med tips om vad man kan ha i smaknapparna. Det inlägget kan ni hitta här.

Läs mer om smak-/matnappar hos Fyndiq

Kidsmes återanvädningsbara klämmispåsar

Klämmispåsar – när vi gjorde fruktpuréer som liknande ”klämmisar” som man kan köpa i butik fann jag väldigt bra återvinningsbara klämmisar för eget bruk. Dessa fyllde vid med diverse fruktsmoothies som vi lätt kunde ta med till utflyktsmål och liknande.

Läs mer om klämmispåsar hos Babyland

Lékué Glassform Pop Up

Lékué Glassform Pop Up är en produkt som vi har använt otroligt mycket. Här kan man verkligen få en glass om dagen. Detta är kanske ingenting man ger dom allra minsta men från ett års ålder så är det ett perfekt mellis. Mixa bara samman lite frukt, färsk eller fryst har ingen betydelse. En skvätt mjölk eller grädde piggar upp glassen lite. In i frysen och efter någon timme så har vi en perfekt nyttig glass.

Läs mer om glassformarna hos Adlibris