Den första maten

Matintroduktion för 6-månaders bebisar

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Adlibris, Babyland och Fyndiq.

När våra barn var cirka 6 månader gamla började vi ge dem små smakportioner med mat. I samma veva fick jag upp ögonen för hur många bra hjälpmedel/produkter som finns för att både underlätta själva ätandet för barnet och för oss, som matlagande föräldrar. Här kommer några handfasta och bra matrelaterade tips!

Den första maten består initialt av mat i puréform eftersom de flesta 6-månaders bebisarna saknar tänder. Det är väldigt enkelt att laga egna puréer. Vi kokade exempelvis sötpotatis, morot och palsternacka, mixade samman allt, hällde i ett par teskedar rapsolja och eventuellt en skvätt bröstmjölk om det fanns att tillgå. När vi väl lagade mat blev det relativt stora mängder (barnet äter ju kanske bara 1-2 tsk första veckorna) och då fann jag nedanstående förvaringsburkar. Väldigt bra för att kunna frysa in i små portioner för att sen endast behöva tina en liten portion när lillen blev sugen.

Uppdatering: Livsmedelsverket har kommit med nya rekommendationer gällande mat till spädbarn. Du kan läsa mer om dem i den här artikeln.

Några matrelaterade produkter

Putz Barnmatsburken – frysformar för barnmat

Pufz Barnmatsburken – frysformar för barnmat

Dessa smarta frysformar är perfekta när du gjort egen barnmat och vill frysa in dem i lagom stora portioner. Formarna är gjorda i en storlek som gör att de frysta portionerna får plats i en vanlig barnmatsburkar av glas, vilket är smidigt om ni ska på utflykt och ni måste transportera maten.

Läs mer om frysformarna hos Babyland

Frukt-/matnapp

Fruktnapp, matnapp eller smaknapp

Kärt barn har många namn. Hur som helst så är det en väldigt bra pryl som fungerar som en smaktestare. Det är en plastnapp med hål i som du egentligen kan fylla med vad som helst. Bebisen håller sedan i handtagen och kan på egen hand mumsa på samma mat som vi vuxna äter utan att få sig för stor bitar. Allt som kläms ut blir i puréform eller vätska. Tack vare sin smarta utformning gör smaknapparna kontakten med den första maten väldigt smidig.

Jag har även skrivit ett inlägg med tips om vad man kan ha i smaknapparna. Det inlägget kan ni hitta här.

Läs mer om smak-/matnappar hos Babyland

Kidsmes återanvädningsbara klämmispåsar

Klämmispåsar

När vi gjorde fruktpuréer som liknande innehållet i de ”klämmisar” som man kan köpa i butik fann jag väldigt bra återvinningsbara klämmisar för eget bruk. Dessa fyllde vid med diverse fruktsmoothies som vi lätt kunde ta med till utflyktsmål och liknande.

Läs mer om klämmispåsar hos Babyshop

Lékué Glassform Pop Up

Lékué Glassform Pop Up

De här glassformarna är en produkt som vi har använt otroligt mycket. Här kan man verkligen få en glass om dagen. Detta är kanske ingenting man ger dom allra minsta men från ett års ålder så är det ett perfekt mellis. Mixa bara samman lite frukt, färsk eller fryst har ingen betydelse. En skvätt mjölk eller grädde piggar upp glassen lite. In i frysen och efter någon timme så har vi en perfekt nyttig glass.

Läs mer om glassformarna hos Adlibris

Relaterade inlägg