Nya rekommendationer för mat till spädbarn

Livsmedelsverket har uppdaterat sina rekommendationer

Tidigare har Livsmedelsverket tillsammans med Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin avrått från att ge barn jordnötter, ägg, mjölk och fisk under det första levnadsåret om någon av barnets föräldrar är allergisk mot dessa livsmedel eller om barnet har eksem. Dessa rekommendationer ändrar man nu på. Istället menar man att det kan vara bra att introducera dessa livsmedel för barnet redan i tidig ålder, vilket ligger i linje med ny forskning som pekar på att detta eventuellt kan hämma utvecklingen av allergier.

I en intervju för Dagens Nyheter menar Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och immunolog vid Livsmedelsverket, att tankarna bakom de nya rekommendationerna framförallt är att avdramatisera den tidiga kontakten med den berörda maten. Hon menar dock att forskningen inte ger tillräckligt stöd för att Livsmedelsverket ska kunna hävda att det går att förebygga allergier genom att introducera maten i tidig ålder. Däremot kan en tidig introduktion som sagt eventuellt hämma utvecklingen av allergier samtidigt som dessa födoämnen är nyttiga för personer som inte är allergiska mot dem. Sammantaget gör detta att det är viktigt att man inte försöker undvika den här maten i onödan.

Om ni vill läsa Livsmedelsverkets rekommendationer i sin helhet så kan ni hitta dem genom att klicka här.

Litteratur om barn, mat, nutrition och allergier

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Adlibris och Bokus.

Stora boken om barn och mat

På samma ämne – det vill säga barn och mat – har Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och doktor i biokemi, och Kajsa Lamm, legitimerad logoped som har jobbat med ätsvårigheter hos barn under många år, skrivit en bok. Boken, som har titeln Stora boken om barn och mat, behandlar bland annat frågor som rör nutrition, allergier och fysiska ätsvårigheter. I och med att dessa frågor diskuteras ger författarna även sin syn på när man kan börja låta barnen smaka på olika saker och varför det är viktigt att låta dem göra det.

Ladda ner som e-bok

Det går att läsa mer om boken och köpa den hos såväl Adlibris som hos Bokus. Boken finns även att ladda ner som e-bok hos de båda internetbokhandlarna, något som är både klimatsmart och vänligt för plånboken.

Stora boken om barn och mat hos Adlibris

Stora boken om barn och mat hos Bokus

Relaterade inlägg