Bäst flytväst för barn

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland och Babyshop.
 • Rätt flytväst för rätt ändamål
 • Vikt, flytkraft och passform
 • Grenband och nackkrage
 • De viktigaste egenskaperna för en barnflytväst
 • Rekommenderade flytvästar för barn

Tips på de bästa flytvästarna och saker att tänka på inför köp

För er läsare som är uppvuxna på och kring sjön kommer den här informationen troligtvis inte innebära några direkta nyheter men det skadar knappast med lite repetition. För er andra vill jag inleda med att säga att det inte finns något alternativ till en bra flytväst om ni ska vistas med barn på båtar, bryggor eller på andra sätt nära vatten. Hur bra de där armpuffarna än sitter så är de inte ett substitut till en riktig flytväst.

Flytvästen räddar liv

SSRS (Svenska Sjöräddningssällskapet) skriver att 90 procent av de personer som mister livet till följd av drunkning i samband med olyckor där fritidsbåtar är inblandade saknar flytväst. Det bör dock tilläggas att det i genomsnitt är 80 procent män mellan 50 och 90 år som årligen drunknar, vilket skulle kunna tyda på att vi svenskar är relativt bra på att antingen hålla uppsikt över våra barn när vi befinner oss på fritidsbåtar eller att en stor mängd av barnen faktiskt har flytväst på sig. Hur som helst tycker jag att statistiken över andelen drunkningar där personen saknade flytväst kan tjäna som en extra varning och förhoppningsvis motivera till att införskaffa de där flytvästarna till barnen.

Barnvästar kostar inte speciellt mycket och även om ni själva inte har någon fritidsbåt så finns det en risk att det kommer tillfällen då barnen behöver en flytväst. Chansa inte vid de tillfällena, skaffa i stället flytvästar så att ni är redo!

Viktigt med en flytväst för rätt ändamål

Det finns västar för såväl segling som kajakpaddling och vattensport. Gemensamt för dessa västar är att de är mindre klumpiga än en räddningsväst. Syftet med det är att underlätta rörligheten under den aktivitet de är anpassade för. Vad de däremot inte fungerar lika bra för är när en person inte är simkunnig, är i chock eller är medvetslös när den hamnar i vattnet. Eftersom dessa västar har ungefär lika mycket flytkraft på ryggen som på bröstet så kommer personen som hamnar i vattnet inte automatiskt vändas och flyta med ansiktet uppåt. Risken är i stället att personen, förvisso flyter, men med näsan och munnen under vattenytan. På grund av det rekommenderar jag starkt en flytväst av typen räddningsväst.

Vikt, flytkraft och passform

För att en flytväst ska fungera som det är tänkt är det viktigt att följa de viktrekommendationer som västen har. En för liten väst är givetvis inte bra eftersom den saknar tillräcklig flytkraft för att hålla barnet ovanför vattenytan. Samtidigt kan en för stor väst vara dålig eftersom den inte sitter som den ska på kroppen, vilket kan göra att den kan vrida sig eller glida av dess användare.

Passformen ska vara på ett sådant sätt att barnets huvud inte hamnar under vattenytan eller att västens flytkuddar åker upp i ansiktet på barnet. Om ni inte har möjlighet att prova flytvästen i vatten så går det att lyfta barnet i västen när hon eller han har västen på sig. Åker västen upp över ansiktet vet ni att flytvästen inte kommer att vara till speciellt mycket hjälp om barnet skulle ramla i vattnet. Prova då att spänna västens gren- och midjeband och gör om testet. Skulle västen fortfarande åka upp är det troligt att ni har en för stor väst för barnet.

Grenbandet – så att barnet inte halkar ur flytvästen

En viktig detalj på en flytväst för barn är grenbandet, det vill säga bandet eller remmen som träs mellan benen på barnet. Grenbandets funktion är att förhindra att flytvästen åker upp så att barnet, trots att hon eller han har flytväst på sig, hamnar med huvudet under vattenytan. Viktigt är att spänna grenbandet tillräckligt så att den fyller sin funktion vid en eventuell olycka.

Nackkragen håller ansiktet ovanför vattenytan

Något som saknas på de tidigare nämnda flytvästarna för olika vattensporter är nackkragen. Liksom att ha mycket flytkraft fram på flytvästens bröst är nackkragens syfte att göra så att personen i vattnet hamnar i en så bra position som möjligt. Nackkragens funktion handlar om att hålla uppe huvudet och på så sätt hålla näsa och mun så långt från vattenytan som möjligt.

De viktigaste egenskaperna för en barnflytväst

Sammanfattningsvis är de viktigaste egenskaperna för en barnflytväst följande:

 • Korrekt storlek/passform
 • Det mesta av flytkraften på bröstet
 • Stor nackkrage
 • Grenband

Ytterligare några bra egenskaper som kan addera till säkerheten är:

 • Fluorescerande färg – gör västen lätt att upptäcka bland vågor eller i skumt ljus
 • Lyfthandtag – gör det enklare att lyfta upp ett barn som har ramlat i sjön
 • Grenbandsbyxa – en ännu säkrare variant än grenbandet som är som en botten i flytvästen med hål för benen eller som ett bredare grenband vid rumpan, vilket gör att västen sitter ännu bättre

Rekommenderade flytvästar för barn

Till våra barn har vi hittills haft flytvästarna Baltic Bambi Supersoft och Baltic Ocean med sele.

Baltic Bambi Supersoft

Med sin inbyggda nackkrage tycker jag att Bambi Supersoft har en lite udda men fantastisk konstruktion för de allra minsta sjöfararna. I nackkragen sitter dessutom ett praktiskt handtag vilket gör det lätt att lyfta upp barnet om olyckan skulle vara framme eller om man exempelvis vill se till så att ett hopp i land går till på ett säkert sätt. Barnen flyter som korkar när de har den här västen på sig.

Baltic Bambi Supersoft – enkel och smart design

Baltic Ocean med sele

Baltic Ocean med sele är den mest robusta väst som vi hittills har stött på. Tack vare den inbyggda säkerhetsselen är den perfekt för små gastar som ännu inte kan sitta stilla i båten. Säkerhetsselen har vi använt för att kunna ha koll på barnen under lite mer krävande seglatser men också när vi har badat ute på öppet hav.

Baltic Ocean med sele – stabila metallspännen och inbyggd sele

Ytterligare flytvästar

Här nedanför finns både de redan nämnda flytvästarna och tre andra modeller som uppfyller de viktigaste av de kriterier som jag har tagit upp tidigare. Samtliga av de listade flytvästarna är västar som vi skulle kunna tänka oss att använda på våra barn.

Flytväst för barn mellan 3 och 10 kg

Baltic Bambi Supersoft (art.nr. 1253)
Baltic Pro Sailor (art.nr. 1284)
Baltic Ocean med sele (art.nr. 1299)
Baltic Splitfront (art.nr. 1254)

Flytväst för barn mellan 10 och 15 kg

Baltic Pro Sailor (art.nr. 1284)
Baltic Ocean med sele (art.nr. 1299)
Baltic Splitfront (art.nr. 1254)

Flytväst för barn mellan 15 och 30 kg

Baltic Pro Sailor (art.nr. 1284)
Baltic Ocean med sele (art.nr. 1299)

Relaterade inlägg