Tips på sandaler och sommarskor till barn

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland, Babyshop och Åhléns.

Här är våra och barnens favoriter

Sommarvärmen har under de senaste dagarna kommit till stora delar av Sverige. Utan att klaga kan jag säga att nationaldagen gav oss flashbacks till förra sommarens rekordvärme. När det är så här varmt går vi och barnen oftast barfota när vi är hemma i huset eller på tomten, men när det ska hittas på saker på annat håll så är det bra att ha på sig något på fötterna. Eftersom olika tillfällen kräver olika fotbeklädnad så kan det vara bra att ha några tunna sommarskor eller luftiga sandaler att välja mellan.

Här kommer en lista på några skor och sandaler som vi och våra barn tycker är bra i varmare temperaturer. Jag har också försökt att tipsa om vid vilka tillfällen de olika skorna kan lämpa sig.

Sommarskor till barn

Till att börja med tänkte jag gå in på riktiga skor men som har en somrigare prägel. Dessa skor är framförallt gjorda i canvastyg men även tunnare läderskor kan fungera.

Slip-ons i bomullstyg

Victoria Slip-ons med glassprint

Företaget Victoria är en riktig klassiker när det kommer till tygskor och har tillverkat skor sedan 1915. Den här fina slip-on-modellen av deras skor är tack vare den elastiska ”plösen” lätta att ta av och på. Eftersom de är gjorda i canvas verkar de dels vara förhållandevis svala men det ger också skon ett nätt intryck. Vissa barnskor kan som bekant sitta som klumpar på fötterna, men så är alltså inte fallet med dessa skor. De finns i flera olika färger men våra favoriter är nog de vita med glasstrutar på, vilka ser lite extra somriga ut.

Skorna går exempelvis att hitta här hos Åhléns eller här hos Babyland.

Rosa tygsko med kardborreknäppning

Toms tygskor med hjärtan

Dessa tygskor från Toms tycker vi är väldigt söta. Även dessa skor är gjorda i bomull och är tack vare det något svalare än vanliga sneakers. De har kardborreknäppning och är liksom föregående skor lätta att ta av och på. Förutom den här varianten av skon finns den även i fler färger och med andra utsmyckningar på kardborreknäppningen.

Det går att läsa mer om skon och se de andra varianterna av den hos Åhléns.

Adidas Stan Smith i miniatyr

Adidas Originals Stan Smith

Adidas tennissko Stan Smith är en riktig klassiker bland sneakers. Här har Adidas anpassat den klassiska skon för att passa de allra minsta sneakerfantasterna. I vitt skinn är den en väldigt stilren sko som är något varmare än de andra skorna i den här artikeln. Eftersom de är varmare kanske de inte passar under de allra hetaste sommardagarna men å andra sidan är inte alla dagar under den svenska sommaren tropiskt heta. En riktigt välkommen fördel med att skorna är i skinn är att de är betydligt mycket lättare att göra rent än motsvarande tygskor.

Det går att läsa mer om dessa mini-Stan Smith här hos Babyshop eller här hos Åhléns.

Barnsandaler

Näst bäst (efter att vara barfota) när det är riktigt varmt är nog att springa omkring i sandaler. Sandaler är luftiga och passar väldigt bra på väg till och från stranden eller under de allra varmaste dagarna om det inte är möjligt att vara barfota. Den stora nackdel som jag ser med sandaler är att det kan komma in sand, grus och smuts mellan foten och sulan vilket både kan göra ont och gör att rena fötter snabbt blir smutsiga. Det här med smutsen kan vara bra att tänka på när man är på väg till en plats där ett par små smutsiga fötter inte passar sig.

Kavats sandaler – en klassiker

Kavat Rullsand

Både jag och barnens mamma har haft liknande sandaler från Kavat när vi var små och hade det inte varit för att sulorna på våra har blivit lite väl torra med åren så hade de mycket väl kunnat få gå i arv till våra barn. Kavat har sedan vi var små utvecklat sina sandaler. Bland annat har man kapslat in lädret i ett speciellt membran vilket gör sandalerna mer tåliga mot smuts och väta. Samtidigt som man har satsat på att göra sandalerna bättre har Kavat lyckats att behålla sitt fokus på hållbarhet vad gäller såväl miljövänliga material som miljöpåverkan under själva produktionen. Sandalerna finns i flera olika modeller och färger men den modell som visas på bilden – Kavat Rullsand – är en variant som har en lite bekvämare och greppigare sula än traditionellt.

Du kan läsa mer om Kavat Rullsand hos Åhléns eller hos Babyshop.

Poppy Tresse – färgglada sandaler till den lilla fashionistan

Poppy Tresse från Pom D'Api

De här festliga lädersandalerna från Pom D’Api kan komma väl till pass till sommarens alla kalas och tillställningar. 😉 Om inte annat så kan de vara en rolig och söt färgklick som står ut från de flesta andra barnsandaler. Det franska företaget Pom D’Api har tillverkat skor i snart 150 år vilket bådar för hög kvalitet och stort kunnande.

Det går att läsa mer om Poppy Tresse och Pom D’Apis övriga skor här hos Babyshop.

Lumsheden – fotriktiga men luftiga

Lumsheden från svenska By Nils

Det svenska företaget By Nils tillverkar dessa fotriktiga sandaler. Tack vare kardborrebandet över hälen sitter foten stabilt samtidigt som det gör det lätt att komma i och ur sandalen. Det ska inte stickas under stol med att By Nils verkar ha tagit mycket inspiration från en viss toffla med ett tyskklingande namn. By Nils har dock förändrat konstruktionen genom att använda sig av kardborreknäppning i stället för de spännen som återfinns på originalet, vilket gör att jag tycker att dessa varianter faktiskt lämpar sig bättre för barn.

Precis som med flera av de andra skorna och sandalerna i den här listan så fungerar Lumsheden precis lika bra inomhus som utomhus. Så om ni är på jakt efter ett par inomhusskor som barnen kan använda på förskolan är den här tofflan ett väldigt bra alternativ.

Det går att läsa mer om Lumsheden hos Babyshop eller hos Lekmer.

Badtofflor/-skor

Om ni liksom vi har en ”hemlig” favoritbadplats som har ganska stenig botten kan det vara smart att införskaffa ett par badtofflor eller badskor. Badskor skyddar inte bara mot vassa stenar utan även mot solens skadliga strålar.

Reima Twister – praktiska badskor

Reima Twister

Dessa badskor från Reima finns i flera olika färger och är perfekta såväl vid poolkanten som på en stenig strand eller på klipphällar. Skorna har en mjuk gummisula med bra grepp vilka förhindrar en hel del halkolyckor. Sulan skyddar dessutom mot vassa stenar och annat som kan göra ont att trampa på. Överdelen av skon är gjord av ett elastiskt och UV-skyddande material. De flesta av oss vet att det är ganska lätt hänt att bränna sig på ovansidan av fötterna men med hjälp av ett par badskor kan ni alltså låta era barn slippa den upplevelsen. Som en bonus har de här skorna ett extra användningsområde då även dessa fungerar alldeles utmärkt som inomhusskor.

Det går att läsa mer om och köpa badskorna Twister hos Reima eller hos Stadium.

Relaterade inlägg