Så skyddar du dina barn mot solen och värmen

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Apohem, Babyland, Babyshop, Polarn O. Pyret och Åhléns.
  • Solskydd för barn
  • UV-kläder för barn
  • Tecken på värmeslag

Enkla men praktiska tips inför sommaren

De mest grundläggande tipsen när det är varmt är att få i barnen tillräckligt med vätska och skydda dem från den värsta värmen genom att låta dem vara i skuggan så mycket som möjligt under dagens varmaste timmar. Om du låter dina barn sova i vagnen dagtid så är det viktigt att inte ställa vagnen i solen och att inte bädda in barnet för mycket eller täcka över den öppna delen av vagnen. Försök att ha med ett parasoll till stranden och vistas som sagt gärna i skuggan när det är som allra varmast.

Solskydd för barn

Solskydd

Barnen stretar givetvis emot men det är för deras eget bästa. Tänk på att smörja på rikligt med kräm och att göra det flera gånger under dagen eftersom skyddet ofta badas bort. Tänk också på att en vanlig t-shirt i bomull i många fall har en lägre solskyddsfaktor än vad som går att uppnå med olika solskyddskrämer. Detta gör att en bra solskyddskräm är oumbärlig på sommaren om du vill skydda ditt barn från solens farliga strålar.

Nu för tiden finns solskydd i flera olika former – bland annat som spray och som mousse – vilket gör appliceringen betydligt mycket enklare än den kladdiga solskyddskräm som jag blev utsatt för när jag var barn.

Här finns en smart solskyddsmousse hos Apoteket

Och här finns en solskyddsspray, speciellt framtagen för barn, hos Apohem

UV-kläder för barn

UV-kläder är kläder som är har tagits fram specifikt för att skydda mot solens skadliga strålning. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten har en vit t-shirt i 100 procent bomull ett UV-skydd som motsvarar ungefär SPF 10. Det kan jämföras med UV-kläder av den typ som jag har länkat till här nedanför som har SPF 50+.

UV-Tröja

Min erfarenhet är att tvådelad UV-klädsel med en över- och underdel är att föredra då barnen ofta blir blöta nertill när de leker vid strandkanten eller i barnpoolen och att det då är smidigt att bara kunna byta byxor (för att undvika en alltför kall rumpa) när de blivit blöta. På Babyland har de bra kläder med långa ärmar och ben så att man skyddar så mycket hud som möjligt.

Se till exempel denna Bamsetröja i UV-material hos Babyland

UV-tröjan Parrot från svenska Mini Rodini

Det svenska företaget Mini Rodini gör flera olika UV-kläder för barn. Bland annat har man designat den här snygga tröjan med volangärmar. Tröjan är tillverkad av gamla fiskenät som har röjts upp från haven, så inte nog med att den skyddar mot solens skadliga strålar, den bidrar även till en bättre havsmiljö.

Du kan läsa mer om UV-tröjan på bilden och andra produkter från Mini Rodini här hos Babyshop

Huvudbonad

Solhatt

Solhatt/keps är ett måste om du frågar mig. Den skyddar barnens huvud och hårbotten från solens starka strålar. Hos Polarn O. Pyret finns många snygga och praktiska solhattar.

Solhatt hos Polarn O. Pyret

Skor i UV-skyddande material

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om sommarskor och sandaler. I det inlägget tog jag bland annat upp ett par badskor i UV-skyddande material. Skorna fungerar toppen – både som skydd mot vassa stenar på stranden och för att skydda fötternas ovansida från att brännas av solen.

Ni hittar inlägget om sommarskor och sandaler här

Täckande kläder

Tröja

Täckande kläder och att låta barnet vara i skuggan är ett bra skydd mot solen, även om det sista inte alltid är så lätt att fixa. Här har vi köpt ekologiska, långärmade t-shirts till bra pris. Kom ihåg att tunnare bomullsplagg bör kompletteras med någon annan form av solskydd om barnet ska vistas mycket i direkt solljus.

Långärmad tröja hos Åhléns

Värmeslag

Var uppmärksam om ditt barn kissar mindre än vanligt då det kan vara ett tecken på värmeslag. Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn. Små barn har oftast inte fått igång sin förmåga att svettas och är därför extra känsliga för värme.

Barn kan inte säga till eller känner inte igen ett begynnande värmeslag så det gäller att du som förälder är uppmärksam på dessa symptom:

  • Hög feber
  • Huvudvärk
  • Illamående och kräkningar
  • Synstörningar
  • Yrsel, irritation och förvirring
  • Snabb puls
  • Rödflammig, torr hud

Du kan läsa mer om värmeslag hos vårdguiden. Misstänker du att ditt barn har fått värmeslag går det bra att kontakta Vårdguiden via deras telefonnummer för att få mer information om vilka åtgärder du bör vidta.

Till 1177 Vårdguiden – om värmeslag

Relaterade inlägg