Några tips inför förskolestarten
Vi har precis börjat lämna vår 3-åring på förskolan. Eftersom vi fick barn ganska tätt så har han fått vara hemma ända till nu. Det är ganska mycket för både barn och föräldrar när det är inskolning och därför har jag en lista med saker som du kan ha med dig när det är dags.
I det virrvarr av barnkläder som finns på förskolan så är det lätt att saker förväxlas. Ett hett tips är därför att försöka att märka upp åtminstone ytterkläder och skor. Något som då är både praktiskt och lite roligare än att skriva på lappen med tvättråd är självhäftande eller påstrykbara namnlappar. Det finns också personliga namnlappar som sys fast.
- Namnlappar.se har suveräna namnlappar med en del kul motiv och symboler.
- Namnband.se har en uppsjö med prisvärda namnband och produkter för märkning.
Napp, snuttefilt eller gosedjur är ju någonting som kan vara en enorm trygghet för ett barn på förskolan.
- Elodie Details har fantastiskt fina snuttar och kramisar.
- Jordklok.se har flera nappar i naturgummi.
- Nalleriet.se – om ditt barn inte redan har en favorit bland gosedjuren så finns det säkerligen här.
Barn klarar mycket – men att frysa och bli blöt kan få det mest harmoniska av barn att bli ledset. Bra kläder för utelek, antingen i form av skalkläder i funktionsmaterial eller i form av galonisar, är a och o. Tänk på att bra skalkläder har fördelen att de inte bara är vattentåliga, de andas också. De är dessutom rörligare än galonkläder vilket så klart är ett plus för aktiva barn. Å andra sidan finns det inte så mycket som slår ett par galonbyxor när ditt barn får för sig att hen ska bada i vattenpölar.
- Polarn O. Pyret – här finns fantastiska regnkläder för alla åldrar.
- Babyshop.se har en hel drös av regnkläder från märken så som Didriksson, Mini Rodini och Kuling.
Några andra saker som kan vara bra att ha med till förskolan är:
- Några extra ombyten
- Ryggsäck
- Extra vantar
- Kudde för middagsluren
Inskolning
Inskolningen verkar kunna variera lite från förskola till förskola. Generellt sett så finns det en kort inskolning på bara tre dagar och en lång inskolning som är två veckor. Vid den kortare inskolningen är föräldern med under alla tre dagar. Redan på dag fyra lämnar man barnet på förskolan men får vara tillgänglig ifall det inte skulle gå bra. Den längre inskolningen går till på så sätt att man lämnar barnet längre och längre stunder för varje dag som går. Målet är att kunna lämna barnet på förskolan en hel dag efter två veckor. Detta är såklart bara ungefärliga riktlinjer för hur det går till och jag tycker det är bäst om förskolan har möjlighet att ta in allas behov i en inskolning.
Se till att ställa alla frågor innan det är dags att börja inskolningen, det gör dig som förälder tryggare när det väl är skarpt läge. Att du är trygg med förskolan är nyckeln till att ditt barn ska vara tryggt med förskolan. Att det inte blir några tårar alls ser jag som en utopi och jag upplevde att det blev bäst om jag lämnade ganska snabbt. Ju längre jag stod och velade, ville ge en hejdå-kram och kolla så att allt var medpackat, desto mer otrygghetssignaler sände jag till min son.
Kommunikation
När jag hade gått så hörde en pedagog av sig via SMS så fort vår son inte var ledsen längre. Till en början kändes det svårt att tro att han verkligen hade roligt så jag bad pedagogerna att skicka bilder på när han lekte och hade det kul. Det i sig är väl ganska egoistiskt av mig – att ta pedagogens tid ifrån min son – men när jag fick se honom ha roligt så blev jag tryggare i att han hade det bra och allt blev lättare.
När det gäller förskola är jag för att man ska lita på sin magkänsla men samtidigt så ska man inte ge upp vid minsta lilla motgång. Ditt barn kommer (tror jag) alltid att hellre vilja vara med dig som förälder än att vara på förskolan. Detta känns egentligen helt sunt och om det hade varit tvärtom så hade kanske det känts konstigt åt andra hållet.
Detta inlägget är baserat på min sons första månader i förskola och det ska bli mycket intressant att se hans fortsatta utveckling med relationer till både nya kompisar och pedagoger.