Dags för barnkalas

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyshop, Barnkalaset, This is Nuts och Cooper’s Candy.

Tips och inspiration inför barnkalaset

Lite roligt men kanske onödigt vetande är att våren är den del av året då vi svenskar firar flest födelsedagar enligt Statistiska centralbyrån. Chansen är därför stor att ni antingen planerar för att anordna eller ska släppa iväg barnen på barnkalas under den närmaste tiden. Hur många ska vi bjuda, ska vi ha något tema och vad ska vi bjuda på? I den här texten går jag igenom några av punkterna på barnkalasets ibland ångestfyllda planeringslista.

Inbjudan

Vilka som ska få komma på kalaset är alltid känsligt. Om inte hela förskolegruppen eller skolklassen är bjuden kan det vara lämpligt att sköta inbjudan lite diskret, eftersom det inte är speciellt trevligt att, som barn eller förälder till ett barn som inte får komma, känna sig exkluderad. Så istället för att prata om kalaset vid hämtning eller lämning på förskolan kan det vara smart att skicka ut inbjudan via SMS eller inbjudningskort. Du som förälder kan försöka att inte fråga andra om de är bjudna eller inte. Det kommer trots allt att visa sig vilka som dyker upp på kalaset när det väl inträffar.

Rita egna inbjudningskort

Att göra egna inbjudningskort och sedan cykla runt och posta dessa kan vara en mysig förberedelse för dig och ditt barn. Förutom en fin teckning på inbjudningskortet är det bra att tänka på att vara tydligt med tid för ankomst och vad för sorts mat som kommer att serveras på kalaset. OSA (om svar anhålles) är också en smart bra att ha med eftersom det förenklar för din egna planering av inköp.

Dekorationer till barnkalas

Bokstavsballonger till barnkalas

Ballonger, dekorationer och mycket mer

Barnkalaset.se

Om ditt barn är särskilt intresserad av något så kan det vara kul med ett tema. På Barnkalaset.se hittar du populära kalasteman med allt från dekorationer, ballonger, engångsmaterial och servetter. De har dessutom tårtdekorationer och baktillbehör i sitt utbud.

Babyshop.se

En annan webbshop som har väldigt mycket festtillbehör och prylar som kan passa till ett barnkalas är Babyshop.se. Jag gillar framförallt deras ballonger och flaggspel i lite mattare färger.

Aktiviteter på kalaset

Det är en sak att ha kalas på sommaren när man kan vara ute och leka på tomten, parken eller bostadsrättsföreningens innergård. Hur gör man om det regnar eller blåser iskalla vindar då. Här är några tips på kalasaktiviteter.

  • Fiskdamm
  • Skattjakt
  • Dansstopp

Oftast så löser det sig själv med aktiviteter men det kan vara bra att ha en röd tråd att förhålla sig till så att inte allt spårar ur fullständigt. Och för att blanda in lite ordnade aktiviteter mellan de egna lekarna, som annars kan bli rätt livliga med många barn på samma ställe.

Godispåse eller sockerfritt

Att erbjuda fika och godispåse på kalaset eller om man ska hålla det helt sockerfritt är upp till var och en. Det kan dock vara en en väldigt god idé att höra sig för med föräldrarna till de bjudna barnen så att barnen får eller kan äta det ni tänkt bjuda på. Hur ni än väljer att göra när det kommer till godsaker så kommer här några tips på goda grejer.

Naturgodis

Nötter och naturgodis

ThisIsNuts.se

Hos This is nuts finns nötter, naturgodis, russin och alla möjliga alternativ för ett lite hälsosammare kalas. Men som sagt, det gäller att först försäkra sig om att inget av barnen är allergisk mot nötter innan man laddar upp ett kalaslager härifrån.

Coopers Candy har allt till godispåsen

Alla sorters godis

Coopers Candy

Om du vill slippa stå på Ica och fundera på vad ni ska ha i godispåsarna på barnkalaset så tycker jag att ni ska klicka er in på Coopers Candy. Här finns det tonvis med godis från flera olika länder och tillverkare som kan vara roligt att bjuda på.

Ta inspiration av Elliot och baka ert eget fika till barnkalaset

Gör som Elliot – baka själv!

Elliot bakar

Det bästa av allt kanske är att låta födelsedagsbarnet själv få vara delaktig i förberedelserna till kalaset. Att baka tillsammans med sina barn är roligt och att göra det till barnens egna kalas är att förena nytta med nöje. En kille som bakar väldigt mycket och som är en stor inspirationskälla här hemma är ”Elliot bakar”-Elliot. Kika in på Elliots Instagramkonto där han och hans pappa bakar massvis av goda bakverk.

Barnkalas på lokal

  • Lekland – ett riktigt smidigt sätt att ha kalas på. Nackdelen är att det är ganska dyrt.
  • Badhus – gå hela gänget, tillsammans med ett par föräldrar till badhuset och avsluta på ett fik eller i cafeterian. Barnkalas behöver inte se likadant ut som det alltid gjort.
  • Hyr en gympasal – här kan man komma ganska billigt undan och kan få ett riktigt toppenkalas med någon idrott man tycker är rolig eller bara göra en stor hinderbana.
  • Restaurang – fungerar kanske bättre med lite äldre barn. De flesta barn uppskattar dock en god måltid lika mycket som vuxna.
  • Biokalas – gå och se en film tillsammans! Konceptet finns på flera biografer.
  • Discobowling – hyr en bana med dina närmaste vänner och spela lite bowling.

Relaterade inlägg