Solsemester med barn

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland, BabyV, Apohem och Polarnopyret.

Vad kan vara bra att tänka på när du reser med barn?

 • Viktiga saker att ha med sig
 • Försäkring
 • Vaccination
 • Pass
 • EU-kort
 • Handbagage

Att åka på solsemester med barn är inte alltid en dans på rosor. När man väl är framme på resmålet så finns oftast det mesta att tillgå men vid själva resandet så kan det uppstå en hel del situationer. Ett strukturerat packande och lugnt sinne kan vara nyckeln för att det ska fungera för hela familjen. Denna lilla guide har för avsikt att hjälpa till med förberedandet av resan.

Viktiga saker att ha med sig

Vad man ska ha med sig varierar en hel del beroende på resmålet. Om man har små barn och barnet har vant sig vid en särskild ersättning, välling eller barnmat så kan det vara lämpligt att ta med sig det hemifrån. Även om det nästan alltid går att köpa så är kanske miljöombytet och att barnet får en ny välling eller gröt lite för mycket att hantera.

Solskydd till barn ett måste vid solsemester med barn

Solskydd

Tänk på att smörja på rikligt med kräm och att göra det flera gånger under dagen eftersom skyddet ofta badas bort. Tänk också på att en vanlig t-shirt i bomull i många fall har en lägre solskyddsfaktor än vad som går att uppnå med olika solskyddskrämer. Detta gör att en bra solskyddskräm är oumbärlig på sommaren om du vill skydda ditt barn från solens farliga strålar.

Här finns en smart solskyddsmousse hos Apoteket

Och här finns en solskyddsspray, speciellt framtagen för barn, hos Apohem

UV-Tröja

UV-kläder

Min erfarenhet är att tvådelad UV-klädsel med en över- och underdel är att föredra då barnen ofta blir blöta nertill när de leker vid strandkanten eller i barnpoolen och att det då är smidigt att bara kunna byta byxor (för att undvika en alltför kall rumpa) när de blivit blöta. På Babyland har de bra kläder med långa ärmar och ben så att man skyddar så mycket hud som möjligt.

Se till exempel denna Bamsetröja i UV-material hos Babyland

Solhatt

Huvudbonad

Solhatt/keps är ett måste om du frågar mig. Den skyddar barnens huvud och hårbotten från solens starka strålar. Hos Polarn O. Pyret finns många snygga och praktiska solhattar.

Solhatt hos Polarn O. Pyret

Resevagn

En bra resevagn kan vara avgörande för hur flexibel er semester blir. Allt från dagvilan till att kunna ta en längre promenad i staden utan att behöva bära ditt barn. När vi har varit på solsemester med våra barn har vi även kunnat lägga det mindre barnet i vagnen och sedan haft möjlighet att stanna ute på restaurangen eller kvällsteatern lite längre.

Babyzen Yoyo 6+ resevagn
Babyzen Yoyo 6+

Denna populära resevagn går att fälla ihop för att passa i bagagehyllan på flygplanet.

Babyzen Yoyo 6+ resevagn hos Babyland

Alla resevagnar hos Babyland

Baby Jogger City GT resevagn
Baby Jogger City GT

En prisvärd lättviktsvagn med punkteringsfria hjul.

Baby Jogger City GT resevagn hos BabyV

Kaxholmen insektsnät

Myggmedel och myggnät

Det är inte ovanligt att det finns mygg när man är iväg på semester. Här kan du läsa ett helt inlägg om mygg och insektsbett och här kan du läsa om myggnät till barnvagnar.

Kaxholmen insektsnät till barnvagn (universal) hos Babyland

Länk till produkter mot Insektsbett hos Apoteket

Babybjörn One Air en bra sele vid solsemester med barn

Bärsele eller bärsjal

Om du har ett litet barn som fortfarande vill bli buret ofta så kan det vara riktigt praktiskt med en bärsele eller bärsjal, både hemma och på solsemester med barn. Här är den bärselen som vi använder och även recenserat här. Babybjörn One Air är riktigt bra och ett perfekt hjälpmedel när du har småttingar.

Babybjörn One Air hos Babybjörn.se

Försäkring

Reseförsäkring

Oftast ingår hemförsäkringen reseförsäkring i hemförsäkringen. Detta bör man ju såklart kolla på sitt försäkringsbolags hemsida eller med ett samtal till dem. Vid längre resor så kan det vara så att man behöver ha en utökad försäkring.

Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd kan du teckna både med ditt försäkringsbolag och med resebolaget. Detta är en försäkran för att du får tillbaka pengarna om någon familjemedlem blir allvarligt sjuk eller skulle vara med i en olycka.

VISA/Mastercard

Om du betalar resan med ditt VISA eller Mastercard så ingår reseförsäkring och avbeställningsskydd. Kolla villkoren med din bank.

Vaccinering

Vissa resmål har andra sjukdomar och bakterieflora än vad vi är vana vid här hemma. Kolla därför resebolagets vaccinrekommendationer för resmålet. Vaccinationsguiden.se har en utförlig lista på vilka vacciner som är lämpliga i olika områden. Om du inte hittar ditt barns vaccinationskort så kan du läsa på 1177.se eller prata med BVC.

Pass

När man ska ansöka om pass till barn under 18 år så behöver barnet vara med på passexpeditionen. Vårdnadshavarna ska också ha fyllt i en blankett för medgivande för pass/nationellt id-kort. Här är en länk till blanketten.

Normalt levereras ett pass inom fem arbetsdagar men det kan ta längre tid ibland. Giltighetstiden på ett pass är fem år för personer som är över 12 år och tre år för personer under 12 år.

EU-kort

EU-kortet ger dig rätt till nödvändig vård inom andra EU/EES-länder

Beställ kortet i god tid innan din resa då det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får hem det i brevlådan. Här är en länk till Försäkringskassans beställningssida.

Handbagaget

Själva resan är det jag upplever som det mest kritiska momentet där saker kan bli jobbiga på semestern. Detta är vad vi brukar prioritera i handbagaget när vi är på solsemester med barn:

 • Något ätbart för att hålla blodsockret på rätt nivå
 • Böcker/tidningar
 • Mobiltelefon/surfplatta med offlinematerial
 • Febernedsättande om nån blir sjuk
 • Hörlurar
 • Välling till de minsta och tuggummi eller majskrokar för öronen under flygresan.

Relaterade inlägg