- Knep för att undvika att bli biten
- Tips på hur du kan lindra sveda och klåda från mygg- och insektsbett
- Huskurer mot myggbett och andra insektsbett
Tips för såväl vuxna som barn
Nu är sommaren här och med den har naturens mest oönskade invånare vaknat till liv. Jag pratar så klart om myggor och andra kryp som kan förvandla en trevlig sommarkväll till en pina för oss och kamp på liv och död för dem. Vi vuxna kan oftast härda ut myggornas bett utan att klia sönder dem. Annat är det med våra barn som inte riktigt har förstått sambandet mellan deras kliande och den ökande klådan. För att så långt det går låta barnen slippa denna plåga har jag sammanställt några enkla knep och tips till en miniguide mot blodsugare.
Undvik att bli biten
Det bästa sättet att inte besväras av myggbett och insektsbett är så klart att inte bli biten från första början. Att inte bli biten kan vara lättare sagt än gjort men det finns några knep som faktiskt fungerar.
Myggfälla från Mosquito Magnet
Vi har en myggfälla eller myggfångare på tomten som fungerar som en dröm! Sedan vi började använda vår myggfälla har vi inte alls varit besvärade av myggor när vi suttit ute om kvällarna. Det känns nästan som om vi har återerövrat vår tomt och uteplats från myggorna. 😉 Innan vi skaffade myggfällan gick det knappt att sitta ute vissa kvällar, så skillnaden är enorm.
Vi har en Mosquito Magnet Pioneer, vilket är den minsta modellen från tillverkaren. Den är tillräcklig för att täcka våra behov men om man har en större tomt eller ett större myggproblem och inte vill chansa kan det vara värt att titta på de större modellerna Mosquito Magnet Independence eller Mosquito Magnet Executive. Fällorna drivs av el och gasol och fungerar genom att skicka ut en konstant ström av koldioxid vilket lockar till sig myggorna.
Läs mer om myggfällan hos Granngården
Läs mer om myggfällan hos Garden Store
Myggspiral
Framtagen av den amerikanska armén under 60-talet får nog myggspiralen ses som en klassiker. Det verksamma ämnet är naturligt förekommande i den kenyanska jätteprästkragen. Spiralen fungerar bra på en begränsad yta och kan vara bra att ha med sig om man exempelvis ska åka ut med båten till någon ö eller på någon annan utflykt. Myggspiralen är godkänd för såväl inom- som utomhusbruk men jag tycker personligen att den kan lukta lite väl fränt för att använda i allt för slutna utrymmen. Tänk också på att ställa spiralen så att inte era barn kan komma åt den eftersom det dels går att bränna sig på glöden, dels tror jag att röken inte är allt för bra att inhalera i för stora mängder.
Myggmedel
Myggmedel är en grej som jag tycker fungerar olika bra från tillfälle till tillfälle. Kanske är det så att vissa myggor struntar i myggmedlet medan andra skyr den som pesten. Hur som helst så brukar vi, när vi ska till platser där det finns risk för mycket mygg, ta med oss en roll-on från Mygga.
Ett alternativ till Mygga som vi inte har testat ännu är Sjö & Havs växtbaserade mygg- och fästingspray. I de flesta andra insektsmedel som säljs på den svenska marknaden är kemikalien DEET det aktiva ämnet så om denna växtbaserade variant fungerar bra är det en smärre revolution. Så fort jag har lagt vantarna på en flaska så ska jag försöka att genomföra ett test och redovisa resultatet här på sidan.
Läs mer om Sjö & Havs mygg- och fästingspray
Tonic
Ja, tonic och dess ingrediens kinin fungerar faktiskt mot myggor. Officerarna i det brittiska imperiet började dricka tonic som myggmedel under kolonialtiden. Enligt sägnen upptäckte de så småningom att tonicen smakade bättre ihop med lite gin och vips så var GT:n född! Jag rekommenderar ingen att överkonsumera gin och tonic för att stävja myggor och myggbett men jag tycker att historien med lätthet kvalar in i kategorin onödigt men roligt vetande.
Ni kan ladda på ert lager med tonic här
Insektsnät
Ett mer fysiskt skydd är att använda sig av insektsnät. Det finns nät för såväl fönster och dörrar som sådana som man hänger eller trär över sängen. Just modellen som hängs över sängen, som en typ av sänghimmel, tycker jag kan fungera bra att hänga över de minsta barnens sängar och kan till och med vara lite snygga.
Läs mer om insektsnät för fönster här
Läs mer om insektsnät för sängar här
Uppdatering: Jag missade helt att skriva om myggnät till barnvagnar i det här inlägget, vilket jag däremot har gjort i ett senare inlägg. Klicka här för att läsa inlägget Myggnät till barnvagn.
Lindra sveda och klåda från myggbett
Om man själv eller barnen trots allt har blivit bitna finns det en uppsjö med knep att ta till för att lindra svedan från betten. De flesta är sedan gammalt välbeprövade medan andra känns mer nydanande.
Aloe vera
Naturens eget medel mot klåda och sveda. Jag tycker själv att aloe vera är oöverträffat när man varit oaktsam och bränt sig i solen men gelen fungerar också för att lindra klådan från myggbett och andra insektsbett. Den stora fördelen, förutom att det fungerar, är att aloe vera är en naturprodukt. För att aloe vera-gelen ska få rätt konsistens och inte bli dålig tillsätts ofta ämnen som har en stabiliserande och konserverande effekt. Vi brukar dock försöka välja den gel som har minst antal ingredienser deklarerade i innehållsförteckningen för att på så sätt få en så naturlig produkt som möjligt. Aloe vera finns som sagt som gel men har under de senaste åren även börjat säljas som spray på flaska.
Läs mer om Aloe vera-spray här
Salubrin + Aloe vera = sant?
Utöver den traditionella Salubrinvarianten som funnits sedan slutet av 1800-talet har Salubrin även lanserat en aloe vera-gel där aloe verans lindrande effekter kombineras med Salubrins klassiska recept. Det här kan vara sommarens vinnare när det kommer till mildare behandling av myggbett och sveda till följd av solbränna.
Läs mer om Salubrins aloe vera-gel här
Läs mer om klassisk Salubrin här
Hydrokortisonsalva
Hydrokortisonsalva har en inflammationshämmande effekt som också är effektiv mot klåda (bör ej användas på barn under 2 år utan läkares rekommendation). Stryk på på de myggbett som blivit mest irriterade och som kliar värst och det tar inte lång tid innan klådan dämpas eller försvinner helt. Salvan kan även användas till eksem eller för att dämpa svedan och ta hand om inflammationen som uppstår vid solbränna.
Läs mer om Hydrokortisonsalva här
Xylocain
Xylocain är en lokalbedövande och snabbverkande salva (bör ej användas på barn under 1,5 års ålder utan läkares rekommendation). Salvan stryks med fördel på irriterande myggbett och andra insektsbett för att minska behovet av att vilja klia på dem och därigenom förvärra klådan. Som en bonus fungerar salvan både på såriga bröstvårtor som uppstått i samband med amning och som bedövning innan man ger sig på att göra rent ett sår. En toppenprodukt att ha hemma i medicinskåpet av flera anledningar med andra ord!
Läs mer om Xylocain hos Apoteket
Huskurer mot myggbett och insektsbett
Flera är de huskurer som sägs lindra mot myggbett. Dessa kan eventuellt vara värda att prova om man inte har någon av tidigare nämnda produkter till hands. Det finns de huskurer som går ut på att bada varmt eller att smeta på honung på myggbettet, vilket enligt min erfarenhet inte fungerar speciellt bra. En huskur som däremot har fungerat är kyla.
Kyla myggbett
Att kyla myggbettet med något kallt, exempelvis en påse med frysta ärter, en kyld kompress eller en isbit, kan vara ett effektivt sätt att dämpa den värsta klådan. Skulle inte klådan gå över helt och hållet så kan metoden i alla fall ha en placeboeffekt på barn, vilket gör att de snabbare kommer på andra tankar.