Regnkläder och skalkläder för barn

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland och Outdoorexperten.
  • Vattenavvisande skalkläder eller galon?
  • Skalkläder – regnkläder i växlande väderlek
  • Regnkläder i galon

Vattenavvisande kläder med olika användningsområden

Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder brukar det ju heta. Denna gamla devis är något jag verkligen kan skriva under på och den är minst lika relevant när den kommer till våra barns kläder. Trots att många av oss förmodligen försöker ignorera att hösten är i antågande så kommer den till slut göra sig påmind. Och då genom den väderlek som hör årstiden till, det vill säga höstrusket.

Anpassa kläder efter väder

De flesta av oss har med största sannolikhet valt fel plagg till fel tillfälle åtminstone någon gång i livet. Jag kan som exempel nämna den gång jag skulle fjällvandra och jag hade valt en, som jag tyckte, cool jacka till detta ändamål. Den coola jackan hade dock begränsad andningsförmåga och när den blev blöt så tog det väldigt lång tid innan den torkade igen. Fjällvandringen blev till en pina redan efter den första regnskuren och gjorde det svårt att njuta av upplevelsen som helhet.

Några år senare köpte jag en skaljacka som hade ett membranmaterial i sig. Materialet medförde att jackan var lätt, andades bra och torkade upp blixtsnabbt. Med den nya jackan fick jag en helt annan upplevelse av hur det kan vara att fjällvandra eftersom den, trots den varierande väderleken, höll mig både torr och lagom varm under hela fjällturen.

Vattenavvisande skalkläder eller galon?

När vi köper kläder till våra barn brukar jag tänka på min vandringsupplevelse och så långt det går köpa kläder som verkligen är anpassade för den väderlek barnen ska använda kläderna i. Är det duggregn eller allmänt höstväder är skalkläder utan tvekan de bästa kläder som går att köpa för pengar. Skulle det däremot vara mer ihållande regn och ordentliga vattenpölar på marken så är galonjacka, galonbyxor och gummistövlar det enda rätta alternativet. Skalkläder har som tidigare nämnts de stora fördelarna att de andas bra och torkar snabbt. Vad de däremot är sämre på är att hålla tätt för ordentliga ösregn eller mer avancerade konstsimskoreografier i vattenpölar.

Skalkläder – regnkläder för växlande väderlek

Vid lättare regn eller växlande väderlek är skalkläder med ett vattenavvisande membran det absolut bästa valet. Även om barn inte svettas på samma sätt som oss vuxna blir de snabbt varma av att springa omkring i galonkläder när regnet upphört och solen börjar titta fram igen.

Isbjörn Lightweight Rain Jacket

2,5-lagers skaljacka i funktionsmaterial som har utmärkt andningsförmåga samtidigt som den är vattentätt. En jacka som klarar det mesta i väderväg men ändå är både lätt och smidig.

Isbjörn Lightweight Rain Jacket – jacka i funktionsmaterial
Isbjörn Lightweight Rain Jacket

Läs mer om Isbjörn Lightweight Rain Jacket hos Outdoorexperten

Regnkläder i galon

Är det kläder för utomhusaktiviteter i ihållande regn är det egentligen bara kläder i galon som gäller.

Didriksons Waterman

Ett klassiskt regnställ i galon från det svenska märket Didriksons. Stället är bäst lämpat för de regnigaste dagarna då vattentäthet prioriteras högre än andningsförmåga och rörlighet.

Didriksons Waterman – regnställ i galon
Didriksons Waterman – regnställ i galon

Läs mer om Didriksons Waterman hos Babyland

Relaterade inlägg